zaterdag 21 maart 2015

Heropening Egyptisch Museum in Turijn op 1 april 2015

De afgelopen drie jaren is het Museo Egizio in Turijn grondig gerestaureerd. Dit museum bezit de grootste collectie Egyptische kunst buiten Egypte zelf. Mede dankzij de vele Italiaanse archeologen begin 20ste eeuw in Egypte. Die renovatie was nodig. De opstelling was zeer verouderd. Vanuit musicologisch oogpunt was het wel interessant te zien hoe medio 20ste eeuw een museum zijn kunstschatten exposeerde. De in hetzelfde gebouw gevestigde schilderijengalerij Galleria Sabaudo is verhuisd naar de Manica Nuova, gelegen achter het Palazzo Reale (i Musei Polo Reale) in het centrum van Turijn. Het Museo Egizio kreeg hiermee extra expositieruimte tot zijn beschikking.

Ramses
Op 1 April a.s. zijn alle verbouwingen naar verwachting volbracht en alle kostbaarheden gerestaureerd en naar hun nieuwe expositieplek gebracht. Vanaf dat moment kan het museum in haar nieuwe glorie worden bezocht en de bijzondere en rijke collectie in een nieuwe en hedendaagse opstelling worden bewonderd. Een grote zandloper op het Piazza San Carlo in Turijn geeft de resterende tijd tot de heropening aan.

Naast de reeds bekende kunstschatten zullen er ook nieuw ontdekte schatten uit het oude Egypte te zien zijn. Zo zijn de 40 sarcofagen, die Schiaparelli in 1904 in de Koninginnen Vallei vond, uit de kelders gehaald en gerestaureerd. In de nieuwe 'Galleria dei Sarcofagi' worden ook nieuw ontdekte fresco's van planten en dieren uit het einde van de 7de eeuw tentoongesteld.

Let op: tot 1 april is het museum beperkt open.

Voor meer informatie en een video-presentatie van de verbouwing: http://www.museoegizio.it/