donderdag 13 maart 2014

Deep Purple en Neil Young deze zomer in Barolo

Komende zomer vindt het festival Collisioni in Barolo plaats op 18, 19, 20 en 21 juli.

Sedert 2009 wordt dit festival elke zomer georganiseerd. Het dorpje Barolo staat dan even niet in het teken van de wijn met diezelfde naam. Alle ogen zijn dan gericht op bekende en minder bekende artiesten, schrijvers en kunstenaars. Zij treden op tegen een achtergrond van glooiende heuvels met wijnranken, zwaar van de druiventrossen die na een zonnige en warme zomer de basis vormen voor de meest beroemde wijn van Italië, Barolo.

Het festival is uitgegroeid tot een ware happening. Kaartjes zijn vaak al lang van tevoren uitverkocht. Gelukkig worden de concerten, bij droog weer (soms kan het in de zomer een paar uur opeens enorm regenen) in de buitenlucht gehouden. Aan een klein weggetje langs een wijngaard op een heuvel met uitzicht op het dorp Barolo is de muziek dan ook te genieten.

Op 18 juli treedt Deep Purple op, 19 juli zingt Elisa, 20 juli Caparezza (rapper uit Puglia) en op 21 juli komt Neil Young. Kortom een zeer gevarieerd aanbod.

Het dorpje bruist die dagen. Naast muziekconcerten treden andere persoonlijkheden, waaronder bekende schrijvers, die dagen op. Bussen vervoeren alle gasten van verderop gelegen parkeerplaatsen. Naast een breed cultureel aanbod, wordt in dit deel van de Slow Food streek ook aandacht besteed aan lekkere hapjes en wijn.
Neil Young

Bijzonder ook aan dit festival is dat circa 400 jongeren uit achterstandswijken uit heel Italië tijdens het festival gratis in Barolo kunnen verblijven. Als vrijwilligers leveren ze een bijdrage aan de organisatie van die dagen en doen daarmee een bijzondere ervaring op. Daarnaast maken Italiaanse schrijvers van de gelegenheid gebruik met hen in debat te treden over actuele aangelegenheden en zaken die jongeren boeien.

Het volledige programma is nog niet bekend. Regelmatig wordt nieuwe informatie op de website gepubliceerd.